KURUMSAL
SON DUYURULAR
Yeni yılda yeme-içme sektöründe yeni bir dönem başlıyor. Ticaret Bakanlığı, fiyat etiketi zorunluluğu getiren yönetmeliği Resmi Gazete’de yayımladı. İşletme sahipleri, bu düzenlemenin tüketici haklarını koruyacağını ve sektörde rekabeti artıracağını belirtti.
Ticaret Bakanlığı tarafından düzenlenen Fiyat Etiketi Yönetmeliği’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, Resmi Gazete’de yayımlandı. Yapılan değişiklik 1 Ocak 2024’ten itibaren yürürlüğe girecek. Yapılan değişikliğe göre, lokanta, restoran, kafe, pastane ve benzeri yiyecek ve içecek hizmeti sunulan yerlerde iş yerinin giriş kapısının önüne ve hizmet sunulan masaların üstüne, tüketiciler tarafından kolaylıkla görülebilir ve okunabilir şekilde asılacak, takılacak veya konulacak. Yiyecek ve içecek hizmeti sunulan işletmelerin yanı sıra, hizmet veren işletmelerde fiyat listesi, tarife veya levhalarını görülebilir bir alana asmak zorunda kalacak.
Ticaret Bakanlığı, yaptığı duyuruyla yeni düzenlemenin ayrıntılarını açıkladı. Bu düzenlemeye göre, lokanta, restoran, kafe gibi işletmeler, mal ve hizmet fiyatlarını enflasyon ve maliyetlerden çok daha fazla artırarak, tüketicileri fiyat listeleri ve tarifeler aracılığıyla eksik ve yanlış bilgilendiriyor ve ekonomik haklarını koruma hedefini engelliyordu. Bu durum son zamanlarda çok fazla tüketici şikayetine neden oldu. Bakanlık, bu şikayetleri ve mağduriyetleri gidermek için Fiyat Etiketi Yönetmeliği’ni değiştirmek gerektiğini tespit etti. Yönetmelik değişikliği, düzenlemenin kapsadığı sektörün ilgili meslek örgütlerinin de onayını alarak yapıldı.
Konuya ilişkin olarak Referan'a konuşan Gaziantep Lokantacılar Kebapçılar Pastacılar Tatlıcılar Baklavacılar ve Kafeteryacılar Odası Başkanı Mehmet Abdulkadir Katmerci, “Yerinde ve geç kalınmış bir karar. Eksikliği ise Esnaf ve Sanatkarlar odasına bağlı olsun ya da olmasın, tüm bölgeleri kapsayacak şekilde odadan çıkan tarifelerin tüm işletmeleri kapsaması gerekiyor.” dedi.
FİYATTA DEĞİL, KALİTEDE YARIŞILMALI
Katmerci bölgeden bölgeye değişiklik gösteren fiyatlara sitem ederek, “Kayaönü, Çıksorut, Çarşı, Merkez gibi yerlerdeki çorba, kebap fiyatları İbrahimli bölgesi ile yarışmaya çalışıyor. Ancak aradaki kira farkı, maliyet farkını düşünmeden bu fiyatı uygulamaya çalışıyorlar. Bazı esnafların kendi fiyat politikasını belirlemesi, tüketiciyi zor duruma sokmaya başladı. Tüm sektörlerin, esnaf ve sanatkarlar odasına bağlı olması gerekiyor ki insanlar ürünü kaça aldığını ve kaça sattığını bilsin. Bu karar piyasadaki rekabeti arttırabilir. Esnafımızda fiyatta değil, kalitede yarışmalı. Herkes kullandığı malzemeye göre fiyat tarifesi alırsa, müşteri ne yediğini de, ne ödeyeceğini de, neden ödeyeceğini de bilir.” şeklinde konuştu.
İŞLETMECİ OLDUĞUMUZ KADAR, MÜŞTERİYİZ
Kafeler sokağında bulunan Ekin Kafe işletmecisi ise, “Müşteri açısından da, işletmeci açısından da yerinde bir karar olmuş. İşletmeden çıktıktan sonra, biz de müşteriyiz. Zamlardan dolayı sürekli fiyatlar güncellendiği için masalarımızda kare kod menüleri bulunuyor. Sorun yaşamak istemeyen işletmeci bunu yapıyor zaten, birçok işletme bu menü şeklini kullanıyor. İçerik ve kullanılan malzeme açısından bir fiyat farkı oluyor. Oda listeye geçince herhangi bir sorun kalmaz.” dedi.
MÜŞTERİ NE KADAR ÖDEYECEĞİNİ BİLMELİ
Kelebek restoran işletmecisi Uğur Dertli ise, “Fiyat tarifeleri ve fiyatlar konusunda odamız ile birlikte çalışmalar zaten yapmıştık. Müşteri içeri girdiğinde ya da sipariş verirken ne kadar ödeyeceğini bilmeli. Birçok işletme bunu zaten yapıyor ancak yasalaşması da gayet iyi oldu. Ben sektöre olumlu yansıyacağını düşünüyorum.” ifadelerini kullandı.
