KURUMSAL

Gaziantep Lokantacılar Kebapçılar Pastacılar Tatlıcılar, Baklavacılar ve Kafeteryacılar Oda Başkanı M. Abdulkadir Katmerci, et fiyatlarındaki artışın acilen durdurulması gerektiğini aksi taktirde sonuçlarının vahim olacağını söyledi.
Üreticilerin artan maliyetler karşısında süt ineklerini mezbahalarda kesime göndermek zorunda kaldığını belirten Katmerci, gelen zamların vatandaşların cebini yaktığı gibi lokantacı esnafını da çaresiz duruma düşürdüğünü ifade etti.
ACİLEN DENETİM
Yüksek enerji ve dolayısıyla yem fiyatlarının maliyetleri küçük ölçekli besicileri yok ettiğini belirten Katmerci, “Et Balık Kurumu aracılığı ile toptan ve perakende fiyat piyasası dengelenmelidir. Ticaret Bakanlığı acilen denetim yapmalıdır” mesajını verdi.
KRİZİ FIRSATA ÇEVİRDİLER
Üreticilerin artan maliyetler karşısında süt ineklerini mezbahalarda kesime göndermek zorunda kaldığını vurgulayan Başkan Katmerci şunları söyledi: “Atalarımız ‘Anayı kesersen danayı bulamazsın’ der. Piyasadaki talebin karşılanamaması sektörde büyük bir daralma oluşturmuştur. Bunu fırsat bilen büyük entegre üretim tesisleri piyasada denge unsuru olan ama dayanma gücü kalmayan küçük üreticilerin elindeki malları da toplayarak, son 3 ay içinde karkas et fiyatları 100 TL’den 180 TL kadar tırmandırmıştır. Zayiat, fire çıkınca 200 TL maliyeti oluşmaktadır. Kemiksiz et fiyatları günümüz itibariyle kıyma 250 TL, kuşbaşı et 300 TL bandında seyretmektedir. Depremi de fırsat bilerek son 15-20 gündür, neredeyse 3 günde bir zam yapmaktadırlar. Üreticilerde litrelik süt fiyatları 15 TL’ye kadar çıkmıştır. Böylesi sıkıntılı bir dönemde krizi fırsata çevirenlere karşı devletimiz ivedilikle gereken önlemleri almalıdır” diye konuştu
ESNAFDA ZOR DURUMDA
Gelen zamların vatandaşların cebini yaktığı gibi lokantacı esnafını da çaresiz duruma düşürdüğünü vurgulayan Katmerci, “Vatandaşın alım gücü düştükçe, lokantalarımızda yemek satışlarımız yarı yarıya düşmüş durumdadır. Böylece işletmelerimiz kira, enerji maliyetlerini, vergi ve sigorta maliyetlerini, çalışan personel, işçi maliyetlerini karşılayamama noktasına gelmişlerdir. Çözüm noktasında, iç piyasa talebini karşılayamaması noktasında, devletimiz ivedilikle canlı hayvan ve karkas et ithalatına başlamalıdır. Et Balık Kurumu aracılığı ile toptan ve perakende fiyat piyasası dengelenmelidir. Lokantacılarımızı ve vatandaşımızı piyasa spekülatörlerinin kucağına teslim etmemelidir.”
KDV YÜZDE 1’E DÜŞÜRÜLMELİ
Temel tüketim maddelerinde KDV oranlarının yüzde 8’den yüzde 1’e düşürüldüğünü, hizmet sektöründe yer alan lokantalarda yüzde 7 KDV farkı bırakarak büyük bir haksızlık oluştuğunu belirten Başkan Katmerci, “Bu oran işletmelerimize ay sonunda büyük bir KDV yükü oluşturmaktadır ve dolayısı ile vatandaşımıza yansıtmak zorunda kalmaktadırlar. Satış fiyatlarımıza yansıtmakta zorunda olduğumuz bu haksız uygulamanın kaldırılması ve vatandaşımızın alım gücüne yansımasını talep ediyoruz. Bu şekilde lokantacı esnafımızın eli bir nebzede de olsa rahatlamış olur, vatandaşımızın da alım gücü artmış olur” dedi.