KURUMSAL
SON DUYURULAR
GASTROANTEP 2024 BAŞVURU FORMU
19 Ağustos 2024GÜVENLİ GIDAYA ve GIDA HİZMETLERİNE ERİŞİM PROTOKOLÜ
31 Temmuz 2024AMERÄ°CAN LÄ°FE DÄ°L OKULLARI Ä°LE Ä°MZALADIÄžIMIZ PROTOL
25 Nisan 2024MESEM PROGRAMI KAPSAMINDA Ä°SG EVRAKLARI HAZIRLANMASI
26 Mart 2024DEÄžERLÄ° ESNAFIMIZ KOSGEB DEPREM DESTEK KREDÄ°SÄ° BÄ°LGÄ°LENDÄ°RME MESAJI
07 Mart 2024Gaziantep Lokantacılar, Kebapçılar, Pastacılar, Tatlıcılar ve Baklavacılar Odası BaÅŸkanı Abdulkadir Katmerci, Türkiye’de ikinci olarak Gaziantep’te kurulan Temin Tevzi Kooperatifini anlattı. Gıda ürünlerine gelen zamlardan esnaflar olarak daha az etkilenmeyi amaçlayarak kurulan GAZÄ°KOOP, Gaziantep genelinde, tüm gıda iÅŸletmelerini kapsayacak ÅŸekilde faaliyet gösteriyor.
Kasım ayında faaliyete geçen GAZÄ°KOOP, esnafın hammadde ve ürün sorununu çözmek için çalışmalarına aralıksız ÅŸekilde devam ediyor. BaÅŸkan Katmerci öncülüÄŸünde kurulan kooperatif Türkiye’de ikinci olarak Gaziantep’te faaliyet gösteriyor. Hammadde ve ürün temini konusunda aracıları aradan çıkararak esnafa fabrika satış fiyatından gıda ürünü temin eden GAZÄ°KOOP, öncü çalışmalara devam ediyor.
TEMÄ°N TEVZÄ° KOOPERATÄ°FÄ° TÜRKÄ°YE’DE Ä°KÄ°NCÄ°!
‘Yurt içinde ve yurt dışında esnafımıza daha makul ve uygun ürün temini saÄŸlamayı hedefliyoruz’ diyen Gaziantep Lokantacılar, Kebapçılar, Pastacılar, Tatlıcılar ve Baklavacılar Odası BaÅŸkanı Abdulkadir Katmerci, “Türkiye’de ikinci olarak Gaziantep’te kurulan, Temin Tevzi Kooperatifi olarak esnaflarımıza fabrika satış fiyatından ürün temin ediyoruz” dedi.
Ä°ÅŸletmeler olarak hammadde alımında zorluk yaÅŸadıklarını dile getiren BaÅŸkan Katmerci, “Sorunun çözüm noktasında oda baÅŸkanı olarak öncülük ettik. 150’ye yakın firmamızın kapasite raporunu çıkardık ve kapasite raporları ile birlikte toptan ÅŸeker alımı yaptık. Toplu ÅŸeker alımını gerçekleÅŸtirdiÄŸimizde aracılar devreden çıktı ve fabrika satış fiyatından ürün temin etmiÅŸ olduk. Bu alımları kooperatif dahilinde gerçekleÅŸtirme düÅŸüncesi ile yola çıktık ve GAZÄ°KOOP’u kurduk. Buradaki amacımız ise hem alırken kazanmak hem de yıl sonunda yapılan tüm ticaretlerden esnaflar olarak kar kazanmaktı” ÅŸeklinde konuÅŸtu.
“ÖNEMLÄ° OLAN TOPLADIÄžIN PARAYI ÇALIÅžTIRIP, KÂR PAYI DAÄžITMAK”
Kooperatif olarak emin adımlarla ve deÄŸerlendirmelerle bir yol haritası belirlediklerini söyleyen Katmerci, “Ticaretin sonunda hesap verilebilir olması gerekiyor. Ä°nsanlardan parayı toplamak en kolay ÅŸeydir. Güven olduktan sonra herkesten para toplayabilirsin. Önemli olan topladığın parayı çalıştırıp, kâr payı dağıtmak. Bizim yapmamız gereken ve yapacağımız ÅŸey tam olarak bu. Esnafın ihtiyacı ne ise ve ne alınacaksa yönetim kurulu ile gerçekleÅŸtirdiÄŸimiz toplantılar doÄŸrultusunda karar vererek harekete geçiyoruz. EritebileceÄŸimiz ürünlerin pazarlığını yapıyoruz ve ürünü o ÅŸekilde temin edip esnaflarımıza dağıtıyoruz” açıklamalarında bulundu.
“PÄ°YASADAN ELÄ°MÄ°ZÄ° ÇEKTİĞİMÄ°Z Ä°ÇÄ°N FÄ°YATLAR DURAKSADI”
Zamlardan en az düzeyde etkilenmek amacı ile kooperatifleÅŸtiklerini aktaran Katmerci, toplu alımların piyasaya ister istemez olumlu bir etkisi olduÄŸunu dile getirdi.
Katmerci, “Toplu alımların, uzun sürede illa ki faydası olacaktır. Bizim getirdiÄŸimiz 450 ton ÅŸeker Gaziantep’te ister istemez bir farkındalık oluÅŸturdu. Yılın ortasında bir çuval 50 kilogramlık ÅŸeker bin 250 TL’ydi ÅŸu an için ise bin 100 TL. Biz piyasadan elimizi çektiÄŸimiz için fiyatlar duraksadı, vatandaÅŸ evine ÅŸekeri rahat almaya baÅŸladı. Toplu alımların piyasaya da faydası oldu. Biz toplu alımlarda kalemi ne kadar çoÄŸaltırsak piyasadaki dalgalanma da o kadar kontrol altına alınabilir. Ancak piyasadaki hareketliliÄŸi tek bir ürünle çözemeyiz, halkalar birbirini tamamlamalı. Herkes iÄŸneyi ilk önce kendisine batırmalı. Girdi maliyetleri de giderler de çok önemli” ifadelerini kullandı.
“KISMET OLDU VE BU YAPIYI BÄ°Z KURDUK”
Solingen’in hayatından esinlendiÄŸini ve Gaziantep’te de kooperatif tarzı bir yapılanma olması gerektiÄŸine inanarak yola çıktığını dile getiren BaÅŸkan Katmerci, “Solingen askerde demire su vermeyi öÄŸreniyor, askerden döndükten sonra ise bıçak üzerine kasabada çalışıyor. Solingen’in yanına bir arkadaşı geliyor ve ‘Benim bir miktar param var boÅŸta duruyor sana versem çalıştırır mısın’ diyor, Solingen arkadaşına benden bir yıl hesap sormayacaksın diyerek teklifi kabul ediyor ve bir yılın sonunda arkadaşının parasına ekleme yaparak kar veriyor. Bu durumu gören arkadaşı sermaye arttırımına girerek Solingen ile çalışmaya devam ediyor. Bu durum ise kasabada yaygınlaşıyor ve Solingen ile çalışmak isteyen kiÅŸi sayısı neredeyse 40’a yaklaşıyor. Solingen durum karşısında defter tutturmak için üniversite de ders veren hocalardan birisine gidiyor. Üniversite hocası Solingen’den defter tutma karşılığında kendisine de yapıdan bir hak istiyor. Böylelikle ilkokul mezunu bir kiÅŸi tarihte ilk defa üniversite mezunu bir kiÅŸiye iÅŸ vermiÅŸ oluyor. Büyük bir kooperatif haline gelen Solingen’in çalışması ÅŸehrin isminin deÄŸiÅŸmesine sebep oluyor. Ben bu kitabı okuduÄŸumda 15-16 yaÅŸlarındaydım o günden beridir Gaziantep’te böyle bir yapı olması gerektiÄŸine inanıyorum. Kısmet oldu ve bu yapıyı biz kurduk” ifadelerine yer verdi.