KURUMSAL
SON DUYURULAR
GASTROANTEP 2024 BAŞVURU FORMU
19 Ağustos 2024GÜVENLİ GIDAYA ve GIDA HİZMETLERİNE ERİŞİM PROTOKOLÜ
31 Temmuz 2024AMERÄ°CAN LÄ°FE DÄ°L OKULLARI Ä°LE Ä°MZALADIÄžIMIZ PROTOL
25 Nisan 2024MESEM PROGRAMI KAPSAMINDA Ä°SG EVRAKLARI HAZIRLANMASI
26 Mart 2024DEÄžERLÄ° ESNAFIMIZ KOSGEB DEPREM DESTEK KREDÄ°SÄ° BÄ°LGÄ°LENDÄ°RME MESAJI
07 Mart 2024Gaziantep Lokantacılar Kebapçılar Pastacılar Tatlıcılar Baklavacılar ve Kafeteryacılar Esnaf ve Sanatkârları Odası Yönetim Kurulu BaÅŸkanı M. Abdulkadir Katmerci, Türkiye'deki kasapların ve lokantacıların isyan ettiÄŸini, et fiyatlarının acilen durdurulması gerektiÄŸini, aksi taktirde sonuçlarının vahim olacağını söyledi.
Gaziantep Lokantacılar Kebapçılar Pastacılar Tatlıcılar Baklavacılar ve Kafeteryacılar Esnaf ve Sanatkârları Odası Yönetim Kurulu BaÅŸkanı M. Abdulkadir Katmerci, et fiyatlarındaki artışa dikkat çekerek acilen önlem alınması gerektiÄŸini açıkladı.
“3 GÜNDE BÄ°R ZAM YAPILMAKTA”
Yüksek enerji ve dolayısıyla yem fiyatlarının maliyetleri küçük ölçekli besicileri yok ettiÄŸini belirten, Gaziantep Lokantacılar Kebapçılar Pastacılar Tatlıcılar Baklavacılar ve Kafeteryacılar Esnaf ve Sanatkârları Odası Yönetim kurulu BaÅŸkanı M. Abdulkadir Katmerci, “Et Balık Kurumu aracılığı ile toptan ve perakende fiyat piyasası dengelenmelidir. Ticaret Bakanlığı acilen denetim yapmalıdır. Et fiyatlarına, deprem de fırsat bilinerek son 15-20 gündür, neredeyse 3 günde bir zam yapılmaktadır” dedi.
“ANAYI KESERSEN DANAYI BULAMAZSIN”
Üreticilerin artan maliyetler karşısında süt ineklerini mezbahalarda kesime göndermek zorunda kaldığını vurgulayan BaÅŸkan Katmerci ÅŸunları söyledi: “Atalarımız ‘Anayı kesersen danayı bulamazsın’ der. Piyasadaki talebin karşılanamaması sektörde büyük bir daralma oluÅŸturmuÅŸtur. Bunu fırsat bilen büyük entegre üretim tesisleri piyasada denge unsuru olan ama dayanma gücü kalmayan küçük üreticilerin elindeki malları da toplayarak, son 3 ay içinde karkas et fiyatları 100 TL’den 180 TL kadar tırmandırmıştır.
Zayiat, fire çıkınca 200 TL maliyeti oluÅŸmaktadır. Kemiksiz et fiyatları günümüz itibariyle kıyma 250 TL, kuÅŸbaşı et 300 TL bandında seyretmektedir. Depremi de fırsat bilerek son 15-20 gündür, neredeyse 3 günde bir zam yapmaktadırlar. Üreticilerde litrelik süt fiyatları 15 TL’ye kadar çıkmıştır. Böylesi sıkıntılı bir dönemde krizi fırsata çevirenlere karşı devletimiz ivedilikle gereken önlemleri almalıdır” diye konuÅŸtu.
“YEMEK SATIÅžLARI YARI YARIYA DÜÅžTÜ”
Gelen zamların vatandaÅŸların cebini yaktığı gibi lokantacı esnafını da çaresiz duruma düÅŸürdüÄŸünü ifade eden Gaziantep Lokantacılar Kebapçılar Pastacılar Tatlıcılar Baklavacılar ve Kafeteryacılar Esnaf ve Sanatkârları Odası Yönetim Kurulu BaÅŸkanı M. Abdulkadir Katmerci, ÅŸunları söyledi: “Vatandaşın alım gücü düÅŸtükçe, lokantalarımızda yemek satışlarımız yarı yarıya düÅŸmüÅŸ durumdadır. Böylece iÅŸletmelerimiz kira, enerji maliyetlerini, vergi ve sigorta maliyetlerini, çalışan personel, iÅŸçi maliyetlerini karşılayamama noktasına gelmiÅŸlerdir. Çözüm noktasında, iç piyasa talebini karşılayamaması noktasında, devletimiz ivedilikle canlı hayvan ve karkas et ithalatına baÅŸlamalıdır. Et Balık Kurumu aracılığı ile toptan ve perakende fiyat piyasası dengelenmelidir. Lokantacılarımızı ve vatandaşımızı piyasa spekülatörlerinin kucağına teslim etmemelidir.”
“LOKANTALARDA KDV ACÄ°LEN DÜZENLENMELÄ°”
Temel tüketim maddelerinde KDV oranlarının yüzde 8’den yüzde 1’e düÅŸürüldüÄŸünü, hizmet sektöründe yer alan lokantalarda yüzde 7 KDV farkı bırakarak büyük bir haksızlık oluÅŸtuÄŸunu belirten BaÅŸkan Katmerci, “Bu oran iÅŸletmelerimize ay sonunda büyük bir KDV yükü oluÅŸturmaktadır ve dolayısı ile vatandaşımıza yansıtmak zorunda kalmaktadırlar. Satış fiyatlarımıza yansıtmakta zorunda olduÄŸumuz bu haksız uygulamanın kaldırılması ve vatandaşımızın alım gücüne yansımasını talep ediyoruz. Bu ÅŸekilde lokantacı esnafımızın eli bir nebzede de olsa rahatlamış olur, vatandaşımızın da alım gücü artmış olur” dedi.