KURUMSAL
SON DUYURULAR
GASTROANTEP 2024 BAŞVURU FORMU
19 Ağustos 2024GÜVENLİ GIDAYA ve GIDA HİZMETLERİNE ERİŞİM PROTOKOLÜ
31 Temmuz 2024AMERÄ°CAN LÄ°FE DÄ°L OKULLARI Ä°LE Ä°MZALADIÄžIMIZ PROTOL
25 Nisan 2024MESEM PROGRAMI KAPSAMINDA Ä°SG EVRAKLARI HAZIRLANMASI
26 Mart 2024DEÄžERLÄ° ESNAFIMIZ KOSGEB DEPREM DESTEK KREDÄ°SÄ° BÄ°LGÄ°LENDÄ°RME MESAJI
07 Mart 2024Gaziantep Lokantacılar, Kebapçılar, Pastacılar Tatlıcılar ve Baklavacılar Odası BaÅŸkanı Abdülkadir Katmerci baÅŸkanlığında bir araya gelen baklavacılar, Antep fıstığına sahip çıkılması ve GüneydoÄŸu BirliÄŸin yeniden kurulması çaÄŸrısında bulundu
ÇelebioÄŸulları Baklavaları Yönetim Kurulu Üyesi Ömer Faruk Çiftçi, “Baklavanın fıstığı Barak Ovası’ndan çıkar. Yapılan bir toplantıda çiftçimiz, “5 yıl içerisinde Barak Ovasına su gelmezse fıstık aÄŸaçları kuruyacak” dedi. Çünkü ÅŸu anda yağış olmadığından ciddi bir kuraklık var. Bir an önce Barak Ovası’na su gelmez ise aÄŸaçlar kuruyacak, büyük bir sorun yaÅŸayacağız” ifadelerini kullandı.
30-40 yıllık fıstık aÄŸaçları kuruyor
YeÅŸilburç Baklavaları Yönetim Kurulu BaÅŸkanı Ali Polat, “Sadece fıstık mı zamlanıyor, gider ürünler zamlanmıyor mu deniliyor. Åžeker, yaÄŸ, un bizi fıstık kadar etkilemiyor. Fıstığı baklavacı, dondurmacı, çikolatacı, lokumcu, tatlıcısı kullanıyor. Fıstık fiyatlarına bir çözüm bulunmasını istiyoruz. Çünkü artık müÅŸteri ile karşı karşıya geliyoruz ve fiyatları utanarak söylüyoruz. Barak Ovası’nda ki 30-40 yıllık fıstık aÄŸaçları kuruyor. Bu soruna bir çözüm bulunmasını talep ediyoruz” ÅŸeklinde konuÅŸtu.
Fıstıkla yatıyor, fıstıkla kalkıyoruz
Sarıburma Baklavaları Yönetim Kurulu BaÅŸkanı Ahmet Mengüç, “Fıstıktan yatıyoruz, fıstıktan kalkıyoruz. Fıstık zamlandığında, personele zam yapmamız gerekiyor, fiyat güncellenmeli. Bu iÅŸ gerçekten zorlaÅŸmaya baÅŸladı. Fıstıkçı aradığında ‘Acaba yine mi zam yapıldı’ diye düÅŸünüyoruz. Antep fıstığı sahipsiz” diye belirtti.
Antep fıstığı için bir taban tavan fiyatı belirlenmeli
Yaprakzade Baklavaları Yönetim Kurulu BaÅŸkanı Abdurrahman Polat, “Fıstığa zam geldiÄŸinde ürünlere zam yapmak zorunda kalıyoruz. MüÅŸteride “Neden her ay zam yapıyorsunuz” diyor. Ä°zah etmeye çalışsak da anlatamıyoruz. Dolayısıyla insanlarla diyaloÄŸumuz çok kötü olmaya baÅŸladı. Baklava yapımında kullandığımız en maliyetleri ürün Antep fıstığı. Dolayısıyla Antep fıstığı için bir taban-tavan fiyatı belirlenmeli” açıklamasında bulundu.
Fıstık, günübirlik kiÅŸisel menfaatler uÄŸruna heba edilmemeli
“Fıstığı günü birlik kiÅŸisel, menfaatler uÄŸruna heba etmememiz lazım. Gaziantep’te GüneydoÄŸu BirliÄŸin yeniden kurulması gerekiyor. 20 gün önce 450 TL’ye aldığımız fıstığın kilogramı 575 TL olmuÅŸ. EÄŸer kullandığımız fıstığın kilogramı yükselirse tepki olsun diye bir gün üretimi durduracağız veya fıstıksız ürün çıkartacağız” dedi.
Ülke genelinde küçük esnafın yüzde 20’si kepenk kapattı
Katmerci, “Birinci sınıf baklavaya 500 gram, ikinci sınıf baklavaya 300 gram fıstık kullanılıyor. Bir ay önce 500 gram fıstığın maliyeti 200 lira iken ÅŸimdi 300 liraya çıktı. Çiftçiden 250 TL’den alınıp esnafa 600 TL’ye ulaÅŸması kanımıza dokunuyor. O nedenle Antep fıstığı fiyatlarına bir standart gelmeli. Åžu anda 100 esnafın 60’ı iÅŸini kredi ile döndürüyor. Çünkü çark dönmüyor. Ülke genelinde küçük esnafın yüzde 20’si kepenk kapattı. Kentimiz de de buna doÄŸru gidiyoruz. Can suyu kredileri açıklanmamış olsaydı birçok esnaf daha hızlı bir ÅŸekilde güç kaybedecekti” hatırlatmasını yaptı.
https://www.gaziantepsabah.com/haber/barak-ovasina-su-gelmezse-tum-fistik-agaclari-kuruyacak-146607.html