KURUMSAL
 
 Türkiye’nin tescilli tatlısı baklava, Antep fıstığı fiyatlarındaki sert yükseliş nedeniyle ciddi bir zam baskısı altında. Geçen yıl kilogramı 850 TL olan birinci sınıf boz Antep fıstığı, geçen ay 1.600 TL’den işlem görürken, ağustos ayı itibarıyla 2 bin 200 TL’ye kadar tırmandı. Yaş fıstığın kilogramı 500 TL’ye, tuzlu fıstığın toptan fiyatı 1.000 TL’ye, perakende satışı 1.300 TL’ye çıktı.Türkiye’nin tescilli tatlısı baklava, Antep fıstığı fiyatlarındaki sert yükseliş nedeniyle ciddi bir zam baskısı altında. Geçen yıl kilogramı 850 TL olan birinci sınıf boz Antep fıstığı, geçen ay 1.600 TL’den işlem görürken, ağustos ayı itibarıyla 2 bin 200 TL’ye kadar tırmandı. Yaş fıstığın kilogramı 500 TL’ye, tuzlu fıstığın toptan fiyatı 1.000 TL’ye, perakende satışı 1.300 TL’ye çıktı.
Gaziantep Baklavacılar, Tatlıcılar Odası Başkanı Abdülkadir Katmerci, fıstıktaki fiyat artışının devam etmesi halinde gelecek ay baklavanın kilogramında yüzde 25-30 artışa gidileceğini söyledi.
Katmerci, “Gaziantep’te sade yağlı baklavanın kilogram fiyatı şu anda 1.050 TL. Ancak fıstık fiyatlarındaki artışın devam etmesi halinde baklava önümüzdeki günlerde 1.300-1.350 TL bandına çıkacak. Zam kaçınılmaz” diye konuştu.
TAVAN FİYAT TALEBİ
Abdülkadir Katmerci, fıstığın az olacağını önceden bilen bazı kişilerin erkenden stok yapmasının, piyasadaki arzı daha da kısıtladığını kaydetti.
Fiyatların spekülatif şekilde yükseldiğini, piyasaya müdahale edilmesi gerektiğini belirten Katmerci, “Çiftçiyi, esnafı ve vatandaşı korumak için Fiskobirlik benzeri bir Güneydoğu Birlik kurulmalı” çağrısı yaptı. Katmerci, fıstığa devletin taban ve tavan fiyat belirlemesini istedi.
Dağ meyvesi olarak sınıflandırılan Antep fıstığının kayıt altında alınmamasının da fiyat istikrarsızlığına neden olduğunu vurgulayan Katmerci, “Birlik kurulursa üretim ve stok takibi yapılabilir. Ne kadar ürün var, ne kadarı eksik görmüş oluruz” diye konuştu. Sağlıklı koşullarda saklanamadığı için ihraç edilen bazı fıstıkların pestisit ve aflatoksin şikayetleriyle Avrupa’dan geri gönderildiğini anımsatan Katmerci, “Fındıkta olduğu gibi Antep fıstığı da lisanslı depolarda güvenilir şekilde muhafaza edilmesin ki tüketici de sağlıklı ürüne ulaşsın” ifadelerini kullandı.


 
  
  
  
 