KURUMSAL
SON DUYURULAR
Gaziantep Lokantacılar Kebapçılar, Pastacılar, Tatlıcılar ve Baklavacılar Odası Başkanı Abdulkadir Katmerci, PUSULA’ya özel açıklamalarda bulundu. Kentte, ‘’Gaziantep Pahalı’’ algısı olduğunu söyleyen Katmerci, Gaziantep’in çevre illerle kıyaslandığını bunun ise yanlış olduğunu kaydetti. Katmerci, ‘’Gaziantep bir marka, bizim yapmamız gereken ise Gaziantep markasına sahip çıkmaktır’’ dedi.
2015 yılında UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı’na katılan Gaziantep’te, yıllardır pahalılık tartışması yaşanıyor. Kentin çevre iller olan Adana ve Hatay gibi lezzetleri ile ön plana çıkan kentlere oranla daha pahalı olması, kentte yaşayan vatandaşların eskiye oranla yöresel lezzetlere ulaşmakta yaşadığı sıkıntılar son dönemlerde yeniden gündeme geldi.
Gaziantep Lokantacılar Kebapçılar, Pastacılar, Tatlıcılar ve Baklavacılar Odası Başkanı Abdulkadir Katmerci, pahalılık algısı başta olmak üzere esnafın sorunları ve diğer konusularda PUSULA’ya özel açıklamalarda bulundu.
ESNAF YARALARINI SARMAYA BAŞLADI
Pandemi dönemi ile başlayan 2022 yılında ise zirveye ulaşan zam furyasına değinen Katmerci, ‘’Hammaddelerde pirinçten nohuda, etten yağa, undan yumurtaya yüzde 300’lere varan zam furyası vardı. Bundan dolayı esnaflarımız fiyatlama yapamıyordu. Aldığımız ürünü kullanıyorduk fakat yerine yeni ürün alamıyorduk. Bu durumlar istemeden de olsa fiyatlarımıza da yansıdı. Esnaf günü kurtaramadı. Zam yağmurunun biraz olsun dinmesiyle birlikte esnafımız da yaralarını sarmaya başladı.’’
SEKTÖR, YÜZDE 20 DARALDI!
Yılın ortasında asgari ücrete, SGK ve Bağ kur primlerine, işletmelerin kiralarına zam geldi. Bu zamların hepsi sarmal olarak işletme fiyatlarına da yansıdı. Mart ayında zamlar bu şekilde devam ederse yeme içme sektöründe daralma yaşanacağını belirtmiştik. Öngördüğümüz gibi de yüzde 20’ye yakın kapanma yaşandı. Gaziantep’te fahiş kira istemleri ile en pahalı işçiliği ödüyoruz. Kobiler pandeminin ardından ayakta durmaya çalışırken zamlar sebebiyle kapanmaya ya da küçülmeye gitti. İşletmeme 2 bin TL gelen elektrik faturası 8 bin TL gelmeye başladı, kapanış saatimizi erkene almak zorunda kaldık. İşçilerimize yüzde 100 zam verdim. 20 TL’ye sattığım bir ürünün de fiyatı 50 TL’ye yükseltmek durumunda kaldım.’’
GAZİANTEP, ÇEVRE İLLERLE KIYASLANIYOR!
Pahalılık algısını yorumlayan Katmerci, ‘’Gaziantep pahalı’ algısı var. Bu algı neye göre, kime göre var? Bugün bir kilogram kıyma 150 TL. Gaziantep’te bir şişe en az 150 gram kıyma saplanır. Ekmek ile sadece kıymanın maliyeti ortada. İşçilik, kira, işçi masraflarını ekleyince bu ürünü kaça satmalıyız? Gaziantep pahalı değil, Gaziantep çevre illerle kıyas yapıyor. En büyük hata da bu. Gaziantep’in kendisi bir marka konumunda. Lezzet ve kalite sayesinde Gaziantep tercih ediliyor. Bizim yapmamız gereken Gaziantep’e ve Gaziantep markasına sahip çıkmaktır. Bursa’da kestane şekeri 350 TL, bizim baklavamız 300 TL. Gaziantep’te çeşit var, porsiyon büyüklüğü var.’
ESNAFIMIZIN EMRİNDEYİZ!
Oda olarak esnafın her zaman yanında olduklarını söyleyen Katmerci, ‘’Esnaflarımız için 7-24 emrinde ve hizmetindeyiz. Odamızın kapısı açık. Biz hantal yapılara karşıyız. Pratik çözüm için çalışıyoruz. Göreve geldikten sonra geçen bu 9 ay içerisinde hem esnafımızın hem de vatandaşımızın mağdur olmaması için iki defa fiyat tarifesi çıkarttık. En güncel halini de firmalarımıza ulaştırdık.’’
ESNAFA ŞEKER DESTEĞİ!
Geçtiğimiz aylarda yaşanan şeker krizine karşı esnafı korumak üzere önlem aldıklarını söyleyen Katmerci, ‘’Tatlı sektöründe faaliyet gösteren esnafımız şeker fiyatlarındaki aşırı artış ile karşı karşıya kalmıştı. Türk Şeker Fabrikası ile yapılan görüşmeler neticesinde fabrika satış fiyatına esnafımıza şeker getirdik. Şimdiye kadar 14 tır, 365 ton şeker getirdik. Esnafımız hem alırken kazansın hem de satarken rahat etsin diye Gazi KOOP’ kurduk. Gazi KOOP’ üye olan esnafımız talep toplanacak ve alırken ve yılsonunda kazanç sağlayacak. Kooperatifimizi 1 ay içerisinde faaliyete geçireceğiz. Odadan bağımsız olarak tüm sektörü kapsayacak bir kooperatif kurduk.’’
ESNAFIN TÜM İHTİYAÇLARINI KARŞILAMAYI HEDEFLİYORUZ!
GTO-GSO’ya üye olan firmalar fiyat politikalarını kendilerinin belirlediğini söyleyen Katmerci , ‘’ Esnaf odalarına kayıtlı olanlar ise odalar tarafından belirleniyor. Pahalılıkla mücadele kapsamında şekerde yaptığımızı nohutta, yağda, pirinçte yaparsak mutlaka bu fiyat indirimi olarak yansımasa da artırımının önüne geçmiş olacak. Ürünlerin toplu alımını sağlarsak toplu kazanmış olacağız.’’
FİYAT TARİFESİNE BAKIN!
Vatandaşların bilinçli olması gerektiğini söyleyen Katmerci, ‘’Bize bağlı olan işletmelerimiz kurallara uymuyorsa cezalara tabi tutuluyor. Eğer fırsatçılık varsa engelleyecek olan vatandaşımızdır. Fiyat tarifesi yazıyorsa bütçemize uymuyorsa alışveriş yapmayız. Ama bizler ne yazık ki tablacıda bile etiket göremiyoruz, sormuyoruz. Sonrasında fiyat araştırması yapıyoruz tüketici bilinçli olacak, fiyat soracak.’’
PANDEMİDEN EN FAZLA ETKİLENEN SEKTÖR OLDUK!
Hammaddelerdeki yatay seyir dengelenmemizi sağladı. Öz sermayesi güçlü olmayan işletmeler kapanıyor veya küçülüyor. 20 metrekare dükkanın kirası 8 bin TL’den 15 bin TL’ye çıkarsa nasıl mücadele edelim? Enerji maliyetlerine zaten güç yetmiyor. Pandemiden de zamlardan da e fazla etkilenmen sektör biz olduk’’ diyerek sözlerini noktaladı.

