KURUMSAL
SON DUYURULAR
GASTROANTEP 2024 BAŞVURU FORMU
19 Ağustos 2024GÜVENLİ GIDAYA ve GIDA HİZMETLERİNE ERİŞİM PROTOKOLÜ
31 Temmuz 2024AMERİCAN LİFE DİL OKULLARI İLE İMZALADIĞIMIZ PROTOL
25 Nisan 2024MESEM PROGRAMI KAPSAMINDA İSG EVRAKLARI HAZIRLANMASI
26 Mart 2024DEĞERLİ ESNAFIMIZ KOSGEB DEPREM DESTEK KREDİSİ BİLGİLENDİRME MESAJI
07 Mart 2024EYT’liler yasanın çıkmasını dört gözle beklerken esnafta çıkacak yasadan faydalanmak istiyor.
Gaziantep Lokantacılar, Kebapçılar, Pastacılar, Tatlıcılar ve Baklavacılar Odası Başkanı Abdulkadir Katmerci, Emeklilikte Yaşa Takılanlarla ilgili yapılacak düzenlemelere esnaf ve sanatkarın da dahil edilmesini istedi. Yaptığı yazılı açıklamada, EYT ile ilgili öneride bulunan Katmerci, yapılacak düzenlemelere esnaf ve sanatkarların da dahil edilerek 9000 iş günü ile mecbur tutulan ve mağdur edilen tüm esnafın emekli olmasının önünün açılması gerektiğini söyledi.
“ADALETSİZ BİR DURUM”
Herhangi bir esnafın yanında çalışan bir işçinin 7 bin 200 prim gününü tamamlaması durumunda emekli olabildiğini hatırlatan Katmerci, işveren durumundaki esnafın ise 9 bin prim gününde ancak emekli olmasının adaletsiz bir durum olduğunu söyledi. Katmerci, kendi işyerinde günde 14-15 saat çalışan küçük esnafın durumunun da mevcut SSK'lılar ile eşitlenmesi gerektiğini belirtti. EYT ile ilgili düşüncelerini aktaran Katmerci, şu ifadeleri kullandı:
"2000 öncesi esnafın oda ve vergi kaydı dikkate alınmalı. Esnaf ve sanatkarın emekli olabilmesinin önü açılmalı. Yapılacak düzenleme ile esnaf ve sanatkarın sosyal güvenlikte yaşadığı sorunlar çözülerek emekli olabilmesinin önünün açılmalı ve yıllardır süren bir mağduriyet çözüme kavuşturulmalıdır. Toplumda en çok çalışan kesim olan esnaf ve sanatkarlarımız sabahın seherinden gecenin geç saatlerine kadar işinin başında durup katma değer üreterek yanında çalıştırdığı işçilerle birlikte istihdama katkı sağlıyor. Ancak esnafımızın yanında çalışan işçi 7 bin 200 prim gününde emekli olurken esnafımız 9 bin günü doldurmak zorunda. En fazla primi ödeyen esnafımızın en düşük maaşı almakta. Esnafımızın aldığı emeklilik maaşında da düzenlemeye gidilmeli. 1479 Sayılı Yasada prim ödeme gün sayısı kadınlarda 5 bin, erkeklerde ise 5 bin 400’dü. Norm birliği ile sosyal güvenliğin tamamı aynı şemsiye altında toplanmasına rağmen esnafımızın prim gün sayısı düşürülmedi."
“EN FAZLA PİRİMİ ESNAF ÖDÜYOR AMA ALDIĞI MAAŞ ÇOK KÖMİK”
Katmerci açıklamalarını şu şekilde sürdürdü:
"2000 yılı öncesinde vergi dairesine ya da esnaf odasına kayıt olup BAĞ-KUR'a kayıt olmayanların mağduriyeti devam ediyor. Yeni EYT düzenlemesinde esnaf ve sanatkarlarımızın bu problemleri mutlaka çözülmeli. Esnafımızın istihdama ve ekonomiye katkıları göz önünde bulundurularak sosyal devlet ilkesi gereği norm birliğinden istifade etmesi sağlanmalı. Esnafımızın bugüne kadar kaybettiği haklarının EYT düzenlemesi kapsamındaki çalışmaların içine alınarak hakkaniyetle bağdaşır şekilde çözülmesini talep ediyoruz. Tahmin ediyorum ki esnafın EYT süresi ile ilgili problemi de bu yasa ile birlikte artık bir daha gündeme gelmeyecek şekilde düzenlenir. Yoksa esnafın mağduriyeti devam eder. Bunun bir an evvel halledilmesi ile ilgili taleplerimizin değerlendirilip komisyonlarda gerçekleşmesi için esnafa bir müjde verilmesi olmazsa olmaz."
https://www.hakimiyetgazetesi.com/haber/esnafin-eyt-isyani-38425.html