KURUMSAL
SON DUYURULAR
GASTROANTEP 2024 BAŞVURU FORMU
19 Ağustos 2024GÜVENLİ GIDAYA ve GIDA HİZMETLERİNE ERİŞİM PROTOKOLÜ
31 Temmuz 2024AMERÄ°CAN LÄ°FE DÄ°L OKULLARI Ä°LE Ä°MZALADIÄžIMIZ PROTOL
25 Nisan 2024MESEM PROGRAMI KAPSAMINDA Ä°SG EVRAKLARI HAZIRLANMASI
26 Mart 2024DEÄžERLÄ° ESNAFIMIZ KOSGEB DEPREM DESTEK KREDÄ°SÄ° BÄ°LGÄ°LENDÄ°RME MESAJI
07 Mart 2024Gastronomi ÅŸehri Gaziantep’te bir çok iÅŸletmenin komi, garson ve bulaşıkçı bulmakta zorlandığını belirten Katmerci, “Bunlar çok önemli ihtiyaçlar. Åžu anda bu bölümlerde hazır 4 bin eleman olsa inanın herkes yerleÅŸir. Ama maalesef nasıl kebapçı ustası, pastane ustası ve yemekçi ustası sıkıntı ise bu da büyük sıkıntı” dedi.
Komi ve garsonların iÅŸletmelerin aynası olduÄŸunu vurgulayan Katmerci, “MüÅŸteri lokantaya ya da pastaneye girdiÄŸinde ilk muhatap olduÄŸu kimi komi ya da garsonla muhatap. Onların temiz kıyafetleri ve güler yüzü müÅŸteriyi etkiler. Ama kentimizde bu konuda ciddi sıkıntılar yaÅŸanıyor. Bu alanlarda eleman yetiÅŸmiyor. Bu nedenle bu sektörlerde eleman sıkıntısının giderilmesi için çalışma yapılması gerekir” diye konuÅŸtu.
KAYIT DIÅžI YÜZDE 20 CÄ°VARINDA
Katmerci, birliÄŸin kayıt dışı ile ilgili mücadele ettiÄŸini ve bu konuda önemli çalışmalar yaptığını belirterek, “Bizim sektörde kayıt dışı çalışan yüzde 20 civarında. Her meslek dayında mevcut. Özellikle kenar semtlerde bu daha yaygın” dedi.
TÜM SEKTÖRLERDE Ä°HTÄ°YAÇ VAR
“Tüm sektörlerde kalifiye eleman sıkıntısı var” diyen Katmerci “Ä°htiyaç büyük. Kuaförde, tatlıcıda, lokantacı da sanayi de var, kaynakçıda her yerde kalifiye eleman sıkıntısı var. Ä°ÅŸsizlik ön planda neden çünkü Meslekleri yok. Liseye kadar gelmiÅŸ, Tıkanmış kalmış. EÄŸer okulun ikinci dört yılının içinde el becerilerini göre kanalize edersek gelecekse iÅŸsizlik sorunumuz kalmaz. Türkiye’de yüzde 10 - 20 iÅŸsizlik kalifiye eleman ihtiyacı var. Her sektörde yetiÅŸmiÅŸ eleman ihtiyacı var. Bir ömür geçiyor. Okuldan itibaren ham iken alıp iÅŸlenmiÅŸ olsa hem kendi iÅŸsizlik kaygısı olmayacak” dedi.
ÇIRAKLIK TEMELDEN BAÅžLAMALI
EÄŸitim sisteminin tıkalı olan damaların bir parça açılmasına destek olduÄŸunu anlatan Katmerci, “Ä°lkokul 4’ü tamamladıktan sonra ikinci dörtte zaten çocuk verimini gösteriyor. Çocuk ortaokulda iken mesleÄŸe kanalize edilmedi. ÇocuÄŸun el yatkınlığına göre öÄŸretmenin bakıp yön vermesi lazım. Bizim toplumda gelecek nesinin yüzde 80’nin meslek sahibi etmemiz lazım ki, iÅŸsizlikte azalsın” diye konuÅŸtu. Leyla ÖzekÅŸi Polat