
Fıstık tüccarlarının artması, fiyatlarda yaşanan yükselişte birlikte en büyük etki Baklava fiyatlarında yaşanıyor. Geçtiğimiz haftalarda iç fıstık fiyatlarına yapılan zam ile birlikte artan baklava fiyatlarında tek çare Antep fıstığının kayıt altına alınması olarak belirtildi. Gaziantep Lokantacılar, Kebapçılar, Pastacılar Tatlıcılar ve Baklavacılar Odası Abdulkadir Katmerci, kayıt altına alınmayan Antep Fıstığının fiyatında sürekli artış endişesi yaşanacağını söyledi. Katmerci, “İlerleyen günlerde artışın önüne geçilemeyebilir” yorumunu yaptı. Fıstık tüccarları da ‘kayıt altına alınsın’ çağrısı yaparken, MHP Milletvekili Muhittin Taşdoğan, noktayı koydu ve “Antep fıstığında maalesef rekoltenin ancak yüzde 30’u kadarı tescille kayıt altına alınabilmekte. Ürüne tarımsal destek verilmemesinden kaynaklı yaşanan kayıt dışı ekonomi yaklaşık yüzde 70 oranında gerçekleşmektedir. Tüm bunlardan mütevellit devletimiz her yıl ciddi bir gelir kaybına uğramakta ve sektör bileşenleri de bu durumdan zarar görmektedir.” dedi.
KAYIT ALTINA ALINMASI ÇOK ÖNEMLİ
Gaziantep Lokantacılar, Kebapçılar, Pastacılar Tatlıcılar ve Baklavacılar Odası Abdulkadir Katmerci, Antep Fıstığının kayıt altına alınması gerektiğini söyledi. Herkesin bu konuda dert yandığını belirten Katmerci, “Fıstık serbest piyasa ölçeğinde. İsteyen istediği gibi zam yapıp, indirim yapıyor. Aslında bu Ürün kayıt altına alınırsa piyasada ne kadar ürün var bunun ne kadarı kimde ne kadarı işlendi ve ne kadarı depoda belli olur. Böylece piyasadaki hareketliliklerin nedeni de ortaya çıkar” dedi.
TAŞDOĞAN’DAN ÇAĞRI YAPTI
MHP Milletvekili Muhittin Taşdoğan ise önceki gün yaptığı açıklamada, “Üretim alanları her geçen yıl gelişerek büyüyen ve buna bağlı olarak toplam rekoltesi şu an 300 bin ton seviyelerine ulaşan ve önümüzdeki birkaç yıl içerisinde rekoltesi 450-500 bin ton seviyelerine ulaşması beklenen Antep fıstığında maalesef rekoltenin ancak yüzde 30’u kadarı tescille kayıt altına alınabilmekte. Ürüne tarımsal destek verilmemesinden kaynaklı yaşanan kayıt dışı ekonomi yaklaşık yüzde 70 oranında gerçekleşmektedir. Tüm bunlardan mütevellit devletimiz her yıl ciddi bir gelir kaybına uğramakta ve sektör bileşenleri de bu durumdan zarar görmektedir. İlk bakışta fıstığa verilecek tarımsal ürün desteği önemli bir gider kalemi gibi gözükse de ekte yapılan kâr-zarar hesaplamaları incelendiğinde ürünün tümünün kayıt altına alınması halinde devletin alacağı stopaj ve BAĞ-KUR primleriyle net bir şekilde kârâ geçeceği görülmektedir. Gaziantep ve ilçelerinin yanı sıra Şanlıurfa, Siirt, Adıyaman il ve ilçelerinde yüksek miktarda üretimi yapılan Antep fıstığına gerekli düzenlemelerin yapılarak ürüne tarımsal destek sağlanması üreticilerimize ve işletmecilerimize katkı sağlayacaktır” şeklinde konuştu.
TÜCCARLARDA RAHATSIZ
Fıstık tüccarları adına konuşan Mehmet Özmen, “Tatlı girdilerinde şekerin, sade yağın, unun ve diğer girdilerin kaç kat arttığını dile getirmeyip sadece fıstığın hedef tahtasına konulmasını samimi bir yaklaşım olarak görmüyoruz. Tatlıcılar her şeyden önce 1 kilogram baklavaya ne kadar fıstık koyduklarını ve konulan bu fıstığın baklavanın fiyatına etkisinin ne kadar olduğunu açıklamalıdır. Baklavaya zam yapmak için fıstığı ve fıstıkçıyı zan altında bırakmak doğru değildir. Tatlıcılar derneği sorunu çözmek istiyorsa aslı niyetleri buysa gelsinler tüm ilgili STK’ların iştirak ettiği ortak bir platform altında birlikte mücadele edelim. Gücümüz yettiğince ürüne destek olmak için hep birlikte uğraşıp ürünün kayıt altına alınmasını sağlayalım” demişti. Leyla Özekşi Polat