KURUMSAL
SON DUYURULAR
GASTROANTEP 2024 BAŞVURU FORMU
19 Ağustos 2024GÜVENLİ GIDAYA ve GIDA HİZMETLERİNE ERİŞİM PROTOKOLÜ
31 Temmuz 2024AMERÄ°CAN LÄ°FE DÄ°L OKULLARI Ä°LE Ä°MZALADIÄžIMIZ PROTOL
25 Nisan 2024MESEM PROGRAMI KAPSAMINDA Ä°SG EVRAKLARI HAZIRLANMASI
26 Mart 2024DEÄžERLÄ° ESNAFIMIZ KOSGEB DEPREM DESTEK KREDÄ°SÄ° BÄ°LGÄ°LENDÄ°RME MESAJI
07 Mart 2024Fıstık tüccarlarının artması, fiyatlarda yaÅŸanan yükseliÅŸte birlikte en büyük etki Baklava fiyatlarında yaÅŸanıyor. GeçtiÄŸimiz haftalarda iç fıstık fiyatlarına yapılan zam ile birlikte artan baklava fiyatlarında tek çare Antep fıstığının kayıt altına alınması olarak belirtildi. Gaziantep Lokantacılar, Kebapçılar, Pastacılar Tatlıcılar ve Baklavacılar Odası Abdulkadir Katmerci, kayıt altına alınmayan Antep Fıstığının fiyatında sürekli artış endiÅŸesi yaÅŸanacağını söyledi. Katmerci, “Ä°lerleyen günlerde artışın önüne geçilemeyebilir” yorumunu yaptı. Fıstık tüccarları da ‘kayıt altına alınsın’ çaÄŸrısı yaparken, MHP Milletvekili Muhittin TaÅŸdoÄŸan, noktayı koydu ve “Antep fıstığında maalesef rekoltenin ancak yüzde 30’u kadarı tescille kayıt altına alınabilmekte. Ürüne tarımsal destek verilmemesinden kaynaklı yaÅŸanan kayıt dışı ekonomi yaklaşık yüzde 70 oranında gerçekleÅŸmektedir. Tüm bunlardan mütevellit devletimiz her yıl ciddi bir gelir kaybına uÄŸramakta ve sektör bileÅŸenleri de bu durumdan zarar görmektedir.” dedi.
KAYIT ALTINA ALINMASI ÇOK ÖNEMLÄ°
Gaziantep Lokantacılar, Kebapçılar, Pastacılar Tatlıcılar ve Baklavacılar Odası Abdulkadir Katmerci, Antep Fıstığının kayıt altına alınması gerektiÄŸini söyledi. Herkesin bu konuda dert yandığını belirten Katmerci, “Fıstık serbest piyasa ölçeÄŸinde. Ä°steyen istediÄŸi gibi zam yapıp, indirim yapıyor. Aslında bu Ürün kayıt altına alınırsa piyasada ne kadar ürün var bunun ne kadarı kimde ne kadarı iÅŸlendi ve ne kadarı depoda belli olur. Böylece piyasadaki hareketliliklerin nedeni de ortaya çıkar” dedi.
TAÅžDOÄžAN’DAN ÇAÄžRI YAPTI
MHP Milletvekili Muhittin TaÅŸdoÄŸan ise önceki gün yaptığı açıklamada, “Üretim alanları her geçen yıl geliÅŸerek büyüyen ve buna baÄŸlı olarak toplam rekoltesi ÅŸu an 300 bin ton seviyelerine ulaÅŸan ve önümüzdeki birkaç yıl içerisinde rekoltesi 450-500 bin ton seviyelerine ulaÅŸması beklenen Antep fıstığında maalesef rekoltenin ancak yüzde 30’u kadarı tescille kayıt altına alınabilmekte. Ürüne tarımsal destek verilmemesinden kaynaklı yaÅŸanan kayıt dışı ekonomi yaklaşık yüzde 70 oranında gerçekleÅŸmektedir. Tüm bunlardan mütevellit devletimiz her yıl ciddi bir gelir kaybına uÄŸramakta ve sektör bileÅŸenleri de bu durumdan zarar görmektedir. Ä°lk bakışta fıstığa verilecek tarımsal ürün desteÄŸi önemli bir gider kalemi gibi gözükse de ekte yapılan kâr-zarar hesaplamaları incelendiÄŸinde ürünün tümünün kayıt altına alınması halinde devletin alacağı stopaj ve BAÄž-KUR primleriyle net bir ÅŸekilde kârâ geçeceÄŸi görülmektedir. Gaziantep ve ilçelerinin yanı sıra Åžanlıurfa, Siirt, Adıyaman il ve ilçelerinde yüksek miktarda üretimi yapılan Antep fıstığına gerekli düzenlemelerin yapılarak ürüne tarımsal destek saÄŸlanması üreticilerimize ve iÅŸletmecilerimize katkı saÄŸlayacaktır” ÅŸeklinde konuÅŸtu.
TÜCCARLARDA RAHATSIZ
Fıstık tüccarları adına konuÅŸan Mehmet Özmen, “Tatlı girdilerinde ÅŸekerin, sade yağın, unun ve diÄŸer girdilerin kaç kat arttığını dile getirmeyip sadece fıstığın hedef tahtasına konulmasını samimi bir yaklaşım olarak görmüyoruz. Tatlıcılar her ÅŸeyden önce 1 kilogram baklavaya ne kadar fıstık koyduklarını ve konulan bu fıstığın baklavanın fiyatına etkisinin ne kadar olduÄŸunu açıklamalıdır. Baklavaya zam yapmak için fıstığı ve fıstıkçıyı zan altında bırakmak doÄŸru deÄŸildir. Tatlıcılar derneÄŸi sorunu çözmek istiyorsa aslı niyetleri buysa gelsinler tüm ilgili STK’ların iÅŸtirak ettiÄŸi ortak bir platform altında birlikte mücadele edelim. Gücümüz yettiÄŸince ürüne destek olmak için hep birlikte uÄŸraşıp ürünün kayıt altına alınmasını saÄŸlayalım” demiÅŸti. Leyla ÖzekÅŸi Polat